• pd-vilina-vodica-5
  • pd_vilina_vodica_2
  • pd_vilina_vodica-6
  • pd_vilina_vodica-7
  • pd_vilina_vodica_8

Покровитељи Буковачког маратона

sport-i-omladina-vojvodine.jpg

Huascaran 2013

Ко је на вези

We have 17 guests and no members online

1200177
Your IP: 3.227.235.216
Server Time: 2021-09-23 09:41:37

  ЂУРЂЕВДАНСКИ УРАНАК

 

 На три километара запасно од Буковца налази се извор Вилина водица. За његову воду се прича да је лековита и да је нарочито добра за очи. Њена исправност у сваком случају је и бактериолошки и хемијски испитана. Такође се прича да око њега виле играју, те не чуди његов назив.

 

 

Стари је обичај да се људи уочи Ђурђевдана упуте на извор, да би на њему дочекали прве знаке сунца и тамо се умили и прекрстили. Међутим, последњих година то су чинили само појединци, те је претило да нестане и овог обичаја. Да се то не би десило, ПД "Вилина водица" уз сарадњу ловачког друштва "Фазан", а под покровитељством МЗ Буковац од 2003. године организује Ђурђевдански уранак. До сада их је било шест и сваке године се појављује све више људи

 

 

Уочи Ђурђевдана, око једанаест сати увече, наши чланови дочекују планинаре, и оне који то нису а воле природу, на окретници у Буковцу, да би сви заједно обишли малу стазу Буковачког маратона (16 км). Око четири сата ујутру шетња се завршава на Вилиној водици, где изгладнеле и помало уморне пешаке чека доручак и разиграна ватра. По изласку сунца ваља се умити и прекрстити. Након тога се људи разилазе у групицама путем села, да би поподне славили најлепши српски светац - неко као гост, а неко као домаћин.

 

Соња Радић