• pd-vilina-vodica-5
  • pd_vilina_vodica_2
  • pd_vilina_vodica-6
  • pd_vilina_vodica-7
  • pd_vilina_vodica_8

Покровитељи Буковачког маратона

sport-i-omladina-vojvodine.jpg

Huascaran 2013

Ко је на вези

We have 9 guests and no members online

1117597
Your IP: 3.237.94.109
Server Time: 2020-09-30 07:10:23

СУВА ПЛАНИНА - Т Р Е М

22.-24. фебруар 2008.

 

 

 

 

 

Полазак из Новог Сада договорен је за 15сати са паркинга код Сајма. Ауто-путем преко Београда стижемо до “Лозовичке чесме” где се сусрећемо са групом планинара  ПД Нафташ, такође из Новог Сада, краћа пауза пред даљи пут до Ниша(уз мало задржавања), у Нишку бању стижемо око 21.00ч. Смештај у основној школи, учионица, на подметачима! Пријава домаћину за 12. зимски успон на Трем који ове године креће из Горње Студене! Дружење је трајало све до иза поноћи…

 

 

Субота 23.фебруар 2008.

Отварање акције у 06.30, полазак организованим превозом до Горње Студене, 500мнв. Полазимо  на успон асфалтираним путем према планинарском дому на Бојаниним водама, 864мнв. Земљаним путем изнад дома наставља се до шуме, коју када прођемо уз костантан успон, излазимо до Девојчког Гроба, 1211мнв. Поглед се простире по целом гребену, све до врха Трема, који се не види све док се не изађе на сам врх. Сунце је осунчало јужну падину планине. У овом случају снега није било чак ни да се прти, али бели пејсажи и мањи остаци снега прате нас све до врха! За два непуна сата хода излазимо на врх Трем 1810мнв, око 11.00ч.

 


Сунчано и температура на врху је близу 10 степени, поглед је стравичан на све стране, виде се Бабин зуб, Миџор, И неки од врхова у Бугарској и Македонији. После паузе, крећемо са врха у подне, спуштамо се на 1211мнв, и настављамо гребеном до Соколовог камена 1529мнв и Мосора 984мнв! Гребенски пут је измаркиран, али се може комбиновати или трасирати путања по гребенском камењу, осушеној трави и шумом пред самим Мосором. Време за прелазак овог дела пута од врха Трема, гребеном све до села Доња Студена, било је потребно 5ч. У село смо стигли још пре мрака, и на културно-уметнички програм, пасуљ који се делио у реду чекајући!!! Повратак за Нишку Бању био је око 19.00ч, одмор у школи уз дружење и пкрет на “заједничко вече” и доделу диплома друштвима, што је све пропраћено живом музиком до касно у ноћ.  Рачунајући пређену километражу добијамо да је то 36км уз пређену висинску разлику од 3219м. Сва четворица (Мирослав, Малац, Дејан и Жекс) смо се слођили да је стаза била узбудљива и јака, али успели смо је савладати без већих препрека и најбитније да се нико није повредио!

 

 

 

Недеља 24.фебруар 2008.

Користимо  пре подне за одмор, паковање и поздрављање са онима који одлазе…Од домаћина сазнајемо да је на акцији учествовало између 800 И 1000 учесника из разних друштава Србије, Црне Горе, Македоније и други.

Дан је такође био створен за шетњу, али овога пута се одлучујемо за обилазак Нишке Бање, Нишке тврђаве, реке Нишаве И центра Ниша… Уживање у Нишу је било право, како и неби када су ту неки од нас служили  “АРМИЈУ” : ) За НС смо кренули  у 14.30, и право преко Бгд стижемо у Буковац око 19.00 сати.

 

 

Толико о зимском успону на Трем 2008.

 

 

                                                                                                                                                                                                                             Жељко Дулић