• pd-vilina-vodica-5
  • pd_vilina_vodica_2
  • pd_vilina_vodica-6
  • pd_vilina_vodica-7
  • pd_vilina_vodica_8

Покровитељи Буковачког маратона

MZ-Bukovac.jpg

Huascaran 2013

Ко је на вези

We have 8 guests and no members online

1117596
Your IP: 3.237.94.109
Server Time: 2020-09-30 07:09:38

42. Бјелашиначки дани, БиХ (12-14. марта)

 

Југозападно од Сарајева налази се планински масив Бјелашнице. На источној страни Бјелашнице налази се познати скијашки центар.

Уобичајени приступ планини, за планинаре и многобројне љубитеље природе, је са северне стране, из Пазарића који се налази на магистралном путу Сарајево - Мостар. Са те стране налазе се планинарски домови (Подградина, Станари, Ситник, Хранисава, Јаворник и др.). На највишем врху Бјелашнице (2067м), налази се метеоролошка опсерваторија. Поред опсерваторије најпознатији врхови Бјелашнице су Крвавац (2062м), Велика и мала Влахиња (2056м), Велики струг (2026м) и други. Блелашнички плато је крашког типа са многобројним вртачама и језерима. Планина се не препоручује неискусним планинарима без обзира што је изванредно прекривена маркираним стазама. 1962. године 7 босанских планинара се смрзло 200 метара од опсерваторије.

 

 

Кренули смо у петак увече на манифестацију скијаша и планинара, Бјелашиначки дани, 42. пут. У Сарајево смо стигли рано, и заједно са домаћинима кренули пут Љубовчића, села у подножју планине где је било снега толико да се схвати, да ће га на већој надморској висини бити много. Са комплетном опремом  идемо до планинарског дома Подградина (1350м), по стази коју су пропртили предходног дана домаћини.

Након одмора, крећемо ка Станарима (1585м), дому где се смештамо у вишекреветне собе... Снег почиње да пада, сметови су велики, ћудљива планина... По препоруци домаћина, не крећемо на успон... Увече је било песме и гитара... Орило се до ситних сати.


Сутрадан истом стазом се враћамо назад, ка Сарајеву, наравно на Башчаршију, и обилазак знаменитости града.

 

 Лепоту планине повећава ћудљивост њене климе. Она је резултат географског положаја Бјелашнице у Динарским планинама, геолошког састава и надморске висине. Највиши део у дужини од 300м представља границу утицаја две врсте клима – медитеранске и континенталне. Тако се на Бјелашници сукобљавају ваздушне масе са мора и планине, што резултира великим падавина кише и суснежице у јесењем периоду, а снега у зимском периоду, који се у задржава до дубоко у пролеће. Зима на Бјеласници траје од новембра до маја. Посебну атракцију представљају високи сњежни сметови који могу досегнути и до неколико метара. Зима је посебно интересантна управо због пејзажа који пружа планина прекривена сњежним прекривачем.

 

 

Више фотографија можете видети у галерији.

Организатор и водич:, БГ, Владислав Матковић ПД Победа, Београд

Учесник: Раковић Љубица