• pd-vilina-vodica-5
  • pd_vilina_vodica_2
  • pd_vilina_vodica-6
  • pd_vilina_vodica-7
  • pd_vilina_vodica_8

Покровитељи Буковачког маратона

PSV.jpg

Huascaran 2013

Ко је на вези

We have 4 guests and no members online

1117546
Your IP: 3.237.94.109
Server Time: 2020-09-30 05:01:51

ОВЧАР И КАБЛАР

(26-28.03. 2010.)

 

Организација: ПД Нафташ, Биљана и Зоран

 

Скуписмо се некако, мала али одабрана екипа кренула је весела у авантуру на право место, ка Овчарско- Кабларској клисури.

Овчарско-Кабларска клисура је бисер природе. Оно највредније и најлепше у њој, од чега застаје дах и што трајно остаје у сећању, створила је сама природа: богату и живописну флору и фауну, изворе топле и лековите минералне воде, изворе чисте пијаће воде који су као драгуљи расути у зеленилу предела, брзе и бистре планинске речице, сунчане пропланке и свеж планински ваздух, стрме литице и благо заталасане падине и пашњаке.

 

 

 

У суботу ујутру, кренули смо на врх Каблара, успут свративши у Цркву испосницу Светог Саве у стенама Каблара. Диван сунчан дан. У  природним лепотама огромне клисуре коју гради Западна Морава протичући између врхова Овчара и Каблара, скривено је мноштво манастира, цркава и капелица. Ту су данас манастири и цркве Ваведење, Вазнесење, Преображење, Сретење и Света Тројица на десној и Благовештење, Илиње, Јовање, Успење, и Никоље на левој обали Мораве, а интересантна је и црква "Каденица" и црква посвећена Светом Сави са извором лековите воде.

Врхови Овчар и Каблар представљају упечатљив призор, а Западна Морава која протиче између њих повремено се проширује у језерца чисте, зелене воде, а повремено се сужава и прави рукавце преко којих постоји неколико уских висећих мостова.

 

 

 

 

   


Овчарско – Кабларска клисура је усечена између планинских масива Овчара и Каблара ширине од 50 – 100 м. Клисура, укупне дужине од  око 20 км, спаја Чачанску са Пожешком котлином. Одликује се стрмим, високим кречњачким странама у којима се запажају отвори неколико пећина, затим укљештеним меандрима које прави река Западна Морава и јединственом флором и фауном. Дно корита Мораве лежи на 270 м надморске висине, што значи да се највиши врх Овчара (985 м) , налази  710 м над реком – то је уједно и највећа дубина клисуре.

У недељу смо имали успон на највиши врх Овчара, успут посетивши неколико манастира (Манастир Сретење, Манастир Преображење)

 

  


Учесници: Илић Гордана, Далибор Војинов, Раковић Љубица

                         

 

 

Раковић Љубица