• pd-vilina-vodica-5
  • pd_vilina_vodica_2
  • pd_vilina_vodica-6
  • pd_vilina_vodica-7
  • pd_vilina_vodica_8

Покровитељи Буковачког маратона

MZ-Bukovac.jpg

Huascaran 2013

Ко је на вези

We have 5 guests and no members online

1117590
Your IP: 3.237.94.109
Server Time: 2020-09-30 06:58:04

СЛОВАЧКА  2010.Ниске и Високе Татре

 

 

 

Планинари Победе традиционално обилазе Високе и Ниске Татре, искусно и са пуно жара, планине које припадају планинарском масиву Карпата, протежући своје венце од Чешке, Пољске, Словачке, Украјине, Мађарске и Румуније до Дунава. Оштри врхови су прави изазов за планинаре, настали захваљујући ледницима, који су се формирали пре много хиљада лета.

 

 

 

   Високе Татре се налазе у најстаријем националном парку Словачке Републике, у северном делу Словачке, на граници са Пољском, где се налази преко 1200 биљних врста, као и ретких животињских врста-мрмоти, медведи, дивље мачке, рисови, птице, јелени, вепрови …, на високим стенама наишли смо на дивокозе, које су симбол Татри. Са преко 100 језера, од којих је највеће Хинцово језеро на 1945 мнв. У чаробном масиву Високих Татри налази се више од 25 врхова висине преко 2000 мнв. Највиши врх је Герлаковски Штит са 2655 мнв. Врхове деле долине са много воде, потока, водопада, језера…

Ниске Татре припадају Западним Карпатима, у којима се налазе познати скијашки центри (Јасна), у подножју врхова Ђумбиер и Чопок. Ту је и  позната Демановска долина, са Демановском пећином слободе и Леденом Демановском пећином.

Клима на Татрама је типична алпска, температура ваздуха пада са растом надморске висине. Честе су нагле промене времена са снажним олујама, грмљавином, олујним ветром.

Наш смештај је у Краловој Лехоти, Липтовском крају на ушћу река Вах и Боујанке, у реновираном дворцу из шеснаестог века.

 

За време десетодневног боравка, схватила сам да бих могла остати много дуже, истражујући лепоте овог краја. Штрбске Плесо, Стари Смоковец, Татранска Ломница, не зна се који је слађи ски центар, а то су били почетни кораци наших успона. По доласку обилазимо Словенски Рај, национални парк на северу, где из Подлескока шетамо до Класториско ( 839 мнв).  У недељу крећемо ни мање ни више него на Криван, успешно смо га попели, прво Мали криван (2332 мнв), а затим и Велики Криван (2494 мнв), ходајући дванаест сати преко 26 км. Понедељак, од Старог Смоковца, до Хребјонка (1285 мнв), па до Замковскехо цхате, опуштена шетња, да би смо успели да обиђемо Липтовски Храдок и Липтовски Микулас, а неки оду и на језеро на купање.

 

  

 

Уторак по поласку из Стрбског плеса, обилазећи водопаде Скок, настављамо преко цхате Солиско, предне Солиског, Врха Солиско (2404 мнв), до врха Фуркотскy штит (2405 мнв). У среду смо имали лагану шетњу, од Старог Смоковца, Хребјонка , до Збојничке цате (1960 мнв), да би искористили дан  и обишли Попрад.  У четвртак смо имали успон на Вyцходна Вyсока (2428 мнв). Снаге и воље још увек имамо, па петак стижемо на Славковски нос (2273 мнв), и Славковски штит (2455 мнв), једини дан кад је пала киша, на срећу само на кратко. Суботу смо испланирали да још једном одемо на Ниске Татре, у Скијашки центар Јасна (1285 мнв) који је и наша почетна станица за успон на Чопок (2024 мнв) и Ђумбиер (2043 мнв), највиши врх  Ниских Татри.

  

 

  

 

У недељу крећемо ка Бањској Бистрици, лагана шетња градом, таман да одморимо ноге. Потом  Будимпешта, па лагано кући…Нису сви жељени врхови освојени, али ни снови одсањани, вратићу се поново.

 Све у свему, неки су превазишли сами себе.

 

 
  

 

 

 

  Љубица Раковић