• pd-vilina-vodica-5
  • pd_vilina_vodica_2
  • pd_vilina_vodica-6
  • pd_vilina_vodica-7
  • pd_vilina_vodica_8

Покровитељи Буковачког маратона

sport-i-omladina-vojvodine.jpg

Huascaran 2013

Ко је на вези

We have 5 guests and no members online

1117549
Your IP: 3.237.94.109
Server Time: 2020-09-30 05:11:35

ДУРМИТОР

(1.08- 15.08. 2010.)

Дурмитор, морфолоски најинтересантнија целина, настао тектонским деловањем и речном и ледничком ерозијом, створен је планински свет невероватних облика. На њему се налази више од 50 врхова изнад 2000 мнв, односно 23 планинска врха изнад 2300 мнв,18 ледничких језера, много уских планинских превоја, стеновитих баријера високих и до 700 м, леднички циркови (Валовити, Калица, Алишница, Шкрке), и још много тога на 400 квадратних километара. Оштри врхови, неки као игле (Минин богаз, Зупци), масивни (Пруташ, Шарени пасови), вертикално засечени (Савин кук, Шљеме), јединствено обучени (Међед), јаких боја (Црвена греда), Увита греда, Обла глава, Стожина, Штит, Ђевојка, Бандјерна, Рбатина, Планиница, Увита греда, Пасина гомила, Стоуц, Сува Ртина, Безимени врх, Седлена Греда, Ранисава Бољ, Лојаник.

Дурмитор зову некадашње одмаралиште богова, чини се с пуним правом. Када се посматрају врхови, чини се да земља дотиче небо, тј. као да се небо спустило на стене Дурмитора.

У свако доба године планина има неке различитости, неки чар језера, гора, ливада цветних, који само мењеју облике и боју…

Сунчано јутро је обећавало, кренусмо, преко Ваљева, Мокре горе (Дрвенграда), ка Сопотници, центру планине Јадовник. Код истоименог дома поставили смо шаторе, па смо кренули ка водопадима које прави река Сопотница и чувеној воденици, да нам нешто не промакне. Природа зелена, нетакнута. Сутра покушавамо успон на врх Јадовника, Катунић (1733 мнв). Међутим опијени пределима стижемо на други, назвасмо га Безимени врх на 1606 мнв…. Задовољни, враћамо се у село, пакујемо шаторе, и крећемо... ка мосту Ђурђевића Тара, кањону Таре.

И коначно ка Жабљаку, граду на северозападу Црне горе на 1450 мнв. Мала земља са око 670 хиљада становника, поседује такав бисер. Дурмитор поседује чак седам подручја са посебним режимом заштите - Прашума смрче и јеле у сливу Млинског потока, комплекс црног бора у кањону Таре, Црно језеро са шумом у близини, долина Шкрчких језера и уже подручје кањона Сушице, Барно језеро, Забојско језеро, кањонска долина реке Таре.

Поглед пуца на неколико врхова, опијени смо…

Посебност овог краја и наша жеља да освојамо врхове, храбро нас је повела по сунчаном дану у нове авантуре. Крећемо на Савин кук (2313 мнв). Стаза до самог врха направљена је још почетком двадесетог века за излазак краља Николе Првог. Овај врх је привлачан и због легенде о Савиној води, за коју кажу да је лековита. На Илиндан, 2. августа људи посећују извор и остављају новчиће у жељи за срећом, здрављем. Почетак успона је недалеко од Жабљака, на дну жичаре. Стаза прати линију жичаре до самог седла, слабије је маркирана. Десно је успон на Савин кук, а лево преко сипара у стену, после које након гребена иде се Шљеме и Милошев Ток. Успешни смо. Поглед на Жабљак и Црно језеро, као и сунце, задржало нас је дуго на врху….

Следежи је Боботов врх, највиши врх (2523 мнв), highlight целог путовања. Крећемо из Доброг дола (1906 мнв), превој Седло, ка највишем језеру (Зелени вир). Одатле почиње озбиљан и стрми успон, а сем тога стена Боботовог кука није осигурана, па је потребно доста кондиције и воље, што нама не мањка. Са врха се пружа импресиван поглед, од Рудника у Србији, до Орјена на Јадранској обали, до Копаоника.. Мени је најлепши поглед на Црно језеро и Шарене пасове.

Доживљај незабораван…

Учесници : Илић Гордана и Раковић Љубица

Извештај написала Љубица Раковић