• pd-vilina-vodica-5
  • pd_vilina_vodica_2
  • pd_vilina_vodica-6
  • pd_vilina_vodica-7
  • pd_vilina_vodica_8

Покровитељи Буковачког маратона

PSV.jpg

Huascaran 2013

Ко је на вези

We have 5 guests and no members online

1117587
Your IP: 3.237.94.109
Server Time: 2020-09-30 06:49:55

БОСНА 2010. (Калин 1530 мнв)

Бугојно, Јајце, Бања Лука

 

     Планинари Победе, са неколицином нас из других друштава, били су учесници сусрета и дружења са босанско-херцеговачким планинарима од 26-28. новембра на планини Калин, надомак Бугојна. Љубазни домаћини су били планинари из ПД Копривница, ПД Коњух Тузла, ГСС из Горажда и многобројни планинари из других друштава.

Бугојно се налази у југо-западном делу БиХ, смештено у плодној Скопаљској долини, у горњем току реке Врбас (са притокама-Грачаница, Весочница, Поричница, Бунта, Дубока, Вилески поток., на 570 мнв и 360 квадратних километара површине.Долина је богата белогоричним и црногоричним шумама. Бугојно се налази на граници са Општином Горњи Вакуф, Купрес, Доњи Вакуф и Нови Травник. Клима је континентална, са топлим летима, пријатним пролећима и хладним снежним зимама.

 

     Бугојно је окрузено прелепом планином Калин (1530), Рудина (1385), Стозер (1662).

Бугојно има многе спортске понуде:Ски центар Ростово,Фудбалски клуб Јаклиц,Лов, Риболов, Планинарство. Планинарство је основано 1920.

     Планина Калин, богата разноврсним биљним и животињским светом, сачекала нас је обасјана сунцем. Дошли пре домаћина  спремили ствари, доручковали, скупили се многобројни планинари, преко сто њих, и око осам сати кренули на успон. На излазу из Бугојна повелика колона креће са 550 мнв асфалтом, а касније макадамом. Са већом надморском висином снега све више…Паузирамо у засеоку Љубнић, фотографишемо се, неко се греје чајем, неко ракијом. Домаћини љубазни, расположени, пружају информације….

  

     Снег је пао претходне ноћи, до врха пртимо стазу, снег је висине око пола метра на врху. Погледи на Прењ, Чврсницу, Копривницу, Власић, Виторог. За четири сата стижемо на врх Калин(1539 мнв), Добро се види Власић и Опаљеник. Пауза за ручак, окрепљење, заставе се вијоре, праве се фотографије, мене чак за планинарске новине из Федерације специјално фоткају.


     Враћамо се другом страном Калина, ка скијашком и етно селу Ростово (1160 мнв). Одакле аутобусом ка планинарском дому Дубока, где нас чека изненађење. Дом се налази на 740 мнв, удаљен од града 14 км. Поседује централу за снабдевање ел. енергијом, и извориште са текућом водом, таверном, местом за камповање… Дом је на прелепом месту, то треба видети и дођивети. У великом дневном препуном боравку после официјелне параде, богате вечере, почиње весеље до раних јутарњих сати. Па ко издржи. Сем домаћина и нас из Србије, окупили се планинари из више друштава.

 

     Следећег дана, киша пада, снег провејава, крећемо ка Прусцу, ка стени Ајваз деде. Посећујемо град Јајце, обилазимо водопад на реци Пливи, културно историјске споменике тог града, стари град-Тврђаву, Торањ, и музеј Другог заседања Авноја. Некако у то време је одржано Друго заседање Авноја.

 

     За крај обилазак Бања Луке, центар Републике Српске, град одакле су моји родитељи родом, увек му се враћам радо. Хладно, киша, Тврђава Кастел, река Босна, а за многе најпривлачнији бањалучки ћевап.

 

Вођа пута:Владисав Матковић                                                               Извештај приредила: Љубица Раковић