• pd-vilina-vodica-5
  • pd_vilina_vodica_2
  • pd_vilina_vodica-6
  • pd_vilina_vodica-7
  • pd_vilina_vodica_8

Покровитељи Буковачког маратона

PSV.jpg

Huascaran 2013

Ко је на вези

We have 10 guests and no members online

1117581
Your IP: 3.237.94.109
Server Time: 2020-09-30 06:31:54
 

Озренски планинарски маратон (03.-05. јун 2011.)


     Надомак општине Петрово, на планини Озрен, одржава се планинарски маратон, који је међународног карактера, у организацији планинарског друштва Озрен-Краљица 883. Овај пут авантура колима, избегавајући блокиране путеве у Србији.


     ОЗРЕН ГОРА налази се у северном делу Босне и Херцеговине у појасу нижих планина, смештена између река Босне према западу и Спрече према северу. Озрен се даље протеже у правцу југоистока где на југу прати предивну реку Кривају и спаја се са шумовитом планином Коњух. Овај предео карактеришу пространи пропланци, бујни пашњаци, термоминерални извори, чисти планински потоци и бројне речице који вијугају кроз борове и храстове шуме. Клима је умерено континентална са топлим летима и хладним и оштрим зимама.

 

Бројне су могућности боравка на Озрену - за спорт и рекреацију, авантуре на точковима бицикла за излете и купање, за одмор на селу, посете манастирима и црквама... Готово свако насељено место има понеко природно или културно-историјско обележје или споменик који се може посетити.


Најстарији од споменика који симболише Озрен јесте манастир светог Николе - задужбина српског краља Драгутина који је у средњем веку владао овим крајем. Озренски манастир се налази 7 километара јужно од Петрова у планинском окружењу кроз које протиче предивна река Јадрина. Од марта 2003. године овај манастир је проглашен националним спомеником Босне и Херцеговине. Толико цвећа, црвене боје, треба доживети.


2 3 4

 

Највиши врх Озрена је Остравица на надморској висини од 918 м. Испод Остравице извире река Прења, која тече према северу. Гостиљ, са 773 мнв је најпознатији озренски врх због своје карактеристичне купасте форме, стрмих падина и огољеног врха са којег се пружа незабораван поглед. Други важнији озренски врхови су Краљица (883м) испод које извире река Јадрина, Мала Остравица (853м) и Озренски Камен (852м).

5

Пређених 50 км нисам ни осетила, али зато гостопримство домаћина јесам, вреди похвалити домаћине, свака част.

Легенда каже да је краљица Катарина стигавши на врх Озрена очарана лепотом крајолика узвикнула: „Мили Боже, лијепа обазарја!" Тако је од речи „озарен" или „обазрај", гора Озрен.

 

6  7.


 

Недељу смо искористили да обиђемо Добој, Тузлу, етно село у Бијељини, и након ручка на Сави у СМ, кренули смо кући. Лепо...

 

Извештај написала: Љубица Раковић