• pd-vilina-vodica-5
  • pd_vilina_vodica_2
  • pd_vilina_vodica-6
  • pd_vilina_vodica-7
  • pd_vilina_vodica_8

Покровитељи Буковачког маратона

MZ-Bukovac.jpg

Huascaran 2013

Ко је на вези

We have 8 guests and no members online

1184892
Your IP: 3.236.23.193
Server Time: 2021-07-25 21:46:43

Obilazak devet planina

jun 2011.

 

Sasvim slucajno, dogodila se avantura... U sopstvenoj reziji, planirano malo planinarenja, malo mora, pruzile su se sanse koje je valjalo iskoristiti.

Iz N.sada, preko Bajine Baste, do Foce,u Bastasima nocimo. Krecemo ka Tjentistu (reka Sutjeska), zatim Gacko, Bileca, na Trebinje (reka Trebisnjica, manastir Tvrdos, Hercegovacka gracanica), stizemo u Morinj, zatim Herceg novi.

Reka Sutjeska

Boravak na moru smo iskoristili za obilazak Orjena (polazak od Borica,1660 mnv,Subra), setnje Bijelom,Baosicima, H.Novim. Orjen, priobalna planina,najveci masiv Dinarskog sistema planina, lepotica, pristupacna.Subra,lepotica,njen vrh je najbolji vidikovac u Masivu, Subrin amfiteatar slovi za najzanimljiviji detalj primorskih Dinarida, a Subrini platoi su jedan od najupecatljiviji primera kraškog mikro reljefa u svijetu.

Prirodne osobine: površina: preko 400 km kvadratnih položaj: krajnji jugozapad Crne Gore: Zubacki kabao (1894 m).

klima: izmijenjeno planinska ,vegetacija: pretežno bukva, grab i munika.

Subra

Ponovo odlazimo na Tjentiste, gde planinarskom stazom obilazimo grob Save Kovacevica,zatim Spomen obelezje, i druge znamenitosti Sutjeske.

Zatvaraju ga sa istoka Pivska planina (1.775 m) i reka Piva do Šcepan-polja, zapadno je masiv Zelengore (2.014 m), povezan sa Lelijom (2.032 m), Jugoistocno Maglic (2.386 m),Volujak (2.337 m) i Bioc (2.388 mnv). Ovim predelom protice Sutjeska sa više pritoka.

Najatraktivnije je uže podrucje parka (17.350 ha, polovina pod šumama). Prašuma Perucica (1.291 ha) jedinstvena je u Evropi.

Mozda najzanimljivija avantura, republicka akcija, Vidovdannski uspon na Maglic,i put do Prijevora, u starom improvizovanom tamicu, kamioncicu,koji nam staje usput da vidimo vodopade Perucice. Od Prijevora do Trnovackog jezera (1517 mnv), peske po lepom vremenu.

Maglic sa 2386 m nadmorske visine najviši je vrh u BiH i predstavlja pravi izazov za svakog planinara.Posebno se izdvaja, svojom netaknutom divljinom, prašumski rezervat Perucica,jedina prašuma u Evropi sa svojim 80 m visokim vodopadom Skakavac kroz koju se pešaci 4-5 sati samo u pratnji vodica.Trnovacko jezero se nalazi u podnožju Maglica (2386 m/n.v.) i Volujaka (2336 m/n.v.), na krajnjem severozapadu Crne Gore. Jezero je teško dostupno i može se doci iz parvca Plužina i iz pravca Foce, s tim što obje varijante podrazumevaju po nekoliko sati pešacenja.Iz tog razloga,posecuju ga uglavnom planinari, ali i ribolovci, jer je jezero prepuno kvalitetne ribe.

Nadmorska visina Trnovackog jezera je 1517 m, oko 600 metara je u precniku i srcolikog je oblika sa varirajucom dubinom.

Posebno ocarava njegova modrozelena boja, zbog koje izgleda kao smaragd, brižljivo sakriven obroncima okolnih planina.

Oblik jezera i impresivan ambijent u kome se nalazi cini ga možda i najlepšim jezerom u ovom regionu. Najvece ushicenje, a desilo se razocarenje, vreme se pogorsalo, mesta za uspon nije bilo.


Zato, pronalazimo novu energiju, spustamo se na Tjentiste, i odetle ka Jahorini,olimpijskoj kraljici,prelepoj i u leto. Najvisi vrh na Ogorijelici zove se Sjeniste (1910 mnv).

Odatle odlazimo na sumoviti Trebevic.Vrh (1629 mnv), lagan za osvajanje, sa koga se pruza pogled na Sarajevo.

Sledeca u nizu, i logicno je je Romanija, tj selo pod Romanijom.

Vrh na Ogorijelici

Odatle, Preko Sokolca,Visegrada,dolazimo u Nacionalni park Tara.Na tari ostajemo dva dana, obilazimo Zaovine, Mitrovac, Kaludjerske bare, jezero Perucac,reka Vrelo (Godina), Drina, nekoliko Manastira (Raca, Dobrun, Pustinja), kanjon reke Jablanice.


Put se zavrsava obilaskom Valjevskih planina Povlena (1346 mnv), i nakon deset dana Jablanika i Medvednika (1247 mnv).

Venac valjevskih planina se proteže u dužini od oko 75 km, u obliku potkovice oko Valjeva i srednje su visine od 1100-1350 metara nadmorske visine.

Veoma su bogate pravim planinskim recicama živopisnog toka,a i kanjonskog tipa,kao i izvorima hladne vode.

Najviši vrh u vencu je Mali Povlen sa nadmorskom visinom od 1347 metara, a ujedno i najviši vrh severo-zapadne Srbije.

Venac se proteže u nizu: Medvednik-Jablanik-Povlen-Maljen-Suvobor Povlen (1346m) je najviša planina u ovom kraju i izvorište reke Sušice. Planina je šumovita aliima dosta livada i proplanaka.

Neobcna priroda ove planine cini je najlepšom od svih okolnih.

Jablanik (1247m) nalazi se u izvorištu reke Jablanice, udaljena 35 km od Valjeva. Planinarski dom na Debelom brdu predstavlja sastajalište turista i planinara.

Medvednik (1247m) udaljen je 25 km zapadno od Valjeva.

Ljubica Rakovic