• pd-vilina-vodica-5
  • pd_vilina_vodica_2
  • pd_vilina_vodica-6
  • pd_vilina_vodica-7
  • pd_vilina_vodica_8

Покровитељи Буковачког маратона

sport-i-omladina-vojvodine.jpg

Huascaran 2013

Ко је на вези

We have 18 guests and no members online

1184927
Your IP: 3.236.23.193
Server Time: 2021-07-25 22:30:58

ПАКЛЕНИЦА 2013

Алпинизам ПСВ
Највикенд

У организацији комисије за алпинизам ПСВ, изведена је још једна алпинистичка акција. Дестинација је била Стариград Пакленица. Стариград је насеље и мала лука на обали Велебитског канала, смештено надомак националног парка Пакленица, 45км јужно од Карлобага. Стариград је подједнако занимљив и купачима и планинарима јер близина Јужног Велебита омогућује бављење спортовима као што су планинарење, алпинизам и free-climbing.

 Paklenica 1  Paklenica 2

Полазак из Новог Сада договорен је за четвртак после подне, путовали смо преко Загреба и негде око 02h иза поноћи стигли смо у насеље Стариград. Понуда за сместај је разнолика, од апартмана, соба, пансиона до кампова. Изабрали смо приватан смештај, који смо предходно резервисали.
Стариград Пакленица је насељен од римског доба... полазна је тачка за највећи природни бисер задарског подручја Национални парк Пакленица који обухвата два кањона: Велику и Малу Пакленицу. Кроз Велику Пакленицу, која је дуга око 10 км, тече поток, а стрме стране кањона високе су и до 400м. Велика и Мала Пакленица одвојене су 500м високом заравни дугом 7км.

 Paklenica 3

Већ по доласку, иако је већини од нас први пут у овом делу, осећали смо се као код куће. Члановима алпинистичког савеза Војводине преостало је само да уживају у привлачним и атрактивним стенама Јужног Велебита изнад летовалишта Стариград-Пакленица. Стене једноставно маме пењаче жељне авантура, а кретање по Парку олакшавају бројни путокази исписани на више страних језика. Улази у смер су веома добро обележени, читањем водича веома лако и брзо се долази под стену жељене смери.

 Paklenica 4  Paklenica 5

Временски услови за пењање у ово доба године били су више него идеални. Лепо време, сунчано али не претопло утицало је да свако од пењача испење довољан број смери, уживајући у лепоти Пакленичког кањона.
У просеку за две смери по навези, за један дан, веома квалитетног пењања. По завршетку пењачког дана окупили би се „доле" код спортских смери где би укратко разменили нова и свежа искуства.

 Paklenica 6  Paklenica 7  Paklenica 8

Национални парк Пакленица је најзначајнији хрватски пењачки центар. Познат је и изван граница Хрватске, по уређености и квалитетима смерова сврстава се у сам врх европских пењалишта. У пакленичком пењалишту постоји преко 400 опремљених и уређених смерова различитих тежина и дужина, па сваки пењач може пронаћи понешто за свој ужитак. Посебну драж овом пењалишту даје и близина морске обале, па је Пакленичка ривијера идеално место за комбинацију пењања и спортова на води. Овога пута море смо само видели, нисмо нашли времена да се осолимо.

Наши домаћини, чланови ХГСС, правили су нам друштво у пењању, као и у дружењу уз причу о даљој сарадњи, акцијама, пењањима и сусретима. Хвала на веома лепом и квалитетном проведеном највикенду.

 Paklenica 9  Paklenica 10

Паковање за повратак оставили смо за сам крај. После још две лагане смери које смо оставили као опроштај од овог прелепог пењалишта за овај пут, крећемо кући у недељу поподне. Киша која је почела да пада, пратила нас је целим путем до Србије, али није успела да поквари утисак са највикенда у Пакленици.

Занимљиво:

Почетак алпинизма у Пакленици започиње још 1938. год. када је Драгутин Брахм покушао испењати Анића кук. На жалост, при томе је смртно страдао. Две године касније, С. Брезовачки и М. Драгман довршавају Брахмов смер. Друга фаза алпинизма започиње 1955. год. када је у средишњем делу Анића кука испењан најтежи смер, Мосорашки, оцењен с В+. Од 1960. год. па до 1970. класично су испењани многи смерови као Велебиташки, Клин, Функција, Караборе и Љубљански.
Главна пењачка сезона у Пакленици почиње у пролеће и траје до касно у јесен. Сваке године, крајем априла и почетком маја, се одржава међународни алпинистички сусрет са такмичењем у брзинском пењању - Биг wалл спеед цлимбинг.
Детаљне информације о Пакленици можете пронаћи на сајту www.paklenica.hr
Видимо се... поново, али обавезно у Националном парку Пакленица.

Текст написао 
Жељко Дулић

15.10.2103.