• pd-vilina-vodica-5
  • pd_vilina_vodica_2
  • pd_vilina_vodica-6
  • pd_vilina_vodica-7
  • pd_vilina_vodica_8

Покровитељи Буковачког маратона

sport-i-omladina-vojvodine.jpg

Huascaran 2013

Ко је на вези

We have 14 guests and no members online

1184938
Your IP: 3.236.23.193
Server Time: 2021-07-25 22:43:54

Memorijalna šetnja „Branislav Vjerg"

Ovoga puta šetali smo u njegovo ime, čast i sve sto je učinio za P.D. „Vilinu Vodicu". Okupljeni učesnici i domaćini sačekali su autobus, baš kako je i on to radio pred polazak na svaku nedeljnu šetnju.

Učesnicima, kratkim pozdravnim govorom obratio se predsednik P.D. „Vilina Vodica", zatim je naša Jekica pročitala tekst koji nas je ukratko vratio i podsetio na njegov skroman ali zato bogat život. Posle upisivanja učesnika i grupnog slikanja za uspomenu i arhivu sa prve memorijalne šetnje, kolona planinara krenula je pravo prema izvoru na Vilinoj Vodici.

Više puta se začulo „da nas je puno", „da je kolona velika", „uspori napred" pravo je pitanje da li nas je iko mogao prebrojati!
Vreme je bilo mirno, sve je ćutalo tog decembarskog jutra sa oblacima koji su nas pratili prvi deo staze. Odvajanje učesnika na mestima gde su mogli da „okrenu svojim putem", prema Glavici, TV Tornju, Vencu ili bilo kom drugom pravcu, nismo želeli da kontrolišemo niti da utičemo na njih. To nam je samo davalo više volje i želje da nastavimo dalje do Doma na Stražilovu. Kako su u koloni planinara ostali samo oni pravi, oni koji su prepoznali motiv, volju i osećaj poštovanja prema njemu i svemu sto je radio bili su pre svega nagrađeni sunčevim zracima koji su uprkos hladnom i maglovitom decembarskom danu uspeli da se izbore za topli pogled na sve delove šume. Staza nas je dalje vodila sa Astala prema Masnoj ćupi. Masna ćupa je jedno od onih mesta koje je u svojim šetnjama redovno posećivao... Baš tu smo izabrali momenat za još jednu grupnu fotografiju koja će ostati za uspomenu. A onim učesnicima koji su ostali najuporniji simbolično podelili smo mali bedž na kome je napisano PD Vilina Vodica Bukovac, Memorijalna šetnja „Branislav Vjerg" sa logom kluba.

Dobro raspoloženje i energija koja nas je okružila, održali su se i do samog kraja memorijalne šetnje. Osunčanim grebenom grupa je uživala u laganim koracima sve do planinarskog doma. Posle pauze i kratkog predaha uz nekoliko razmenjenih reči došlo je vreme da se pođe za Bukovac.

 

Staza memorijalne šetnje „Branislav Vjerg": Bukovac-Vilina Vodica- Astal-Masna cupa-Selište-Dom na Stražilovu- Bukovac.
Vreme polaska 09.30h, vreme povratka 15.30h, pređeno 15km
Ukupno 80 učesnika po evidenciji upisanih (slobodna procena preko 100 učesnika)

 

Vodič: Željko Dulić, pomoćni vodič: Toma Šnajder, čistač: Jelisaveta Ljubinković.

Koliko nam je brzo prošla ova godina, ne možemo rečima opisati, a osećaj da je prisutan, da je još uvek sa nama, da marljivo i vredno radi, ne možemo lako ispustiti iz našeg planinarskog okruženja. Još uvek šeta i vodi planinarske staze! Staze iste onakve kakva je bila i ova u nedelju 06. Decembra 2015. pamtimo kao njegove... Hvala svima koji su uzeli učešće na prvoj memorijalnoj šetnji, prošetali i setili se svih onih druženja i akcija sa Branislavom Vjergom – Banetom.

 

Izvestaj napisao
Željko Dulić